Saturday, February 20, 2016

RESIPI NOXXA : KEK KEJU

teruja sgt2 hari ni nak blaja buat kek keju (sumber resipi : rosmarlina @ jintanmanis.com)


bahan2nye;
150g cream cheese
40g mentega
10g tepung kastard
60g tepung gandum
70g gula (dibahagi kpd 2 bhgian - separuh utk meringue, separuh lagi utk diputar brsame krim keju nnt)
4 bijik telur (asingkan yg puteh dg yg kuning)
100ml whipping cream 1 sudu besar jus lemon
1 sudu kecil essen vanilla

cara2nye;
1) campur krim keju dg separuh kuantiti gula dan mentega. putar hingga smue bahan lembut dan gula agak hancur.
2) putar kuning telur hingga agak berbuih.
3) masukkan ke dlm adunan krim cheese tadi, dan putar lagi hingga kesemuenye sebati.
4) masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati.
5) masukkan tepung castard dan putar lagi.
6) masukkan jus lemon serta whipping cream. putar lagi dan pastikan ksemuenye sebati.
7) dlm bekas adunan yg laen, putar puteh telur hingga agak berbuih.
8) masukkan baki gula yg separuh lagi tu.
9) putar hingga putrh telur menjadi meringue.
10) bahagikan meringue kpd 3 bhgian dan campurkan ke dlm adunan krim keju tadi, sedikit demi sedikit. pastikan sebati.
11) panaskan periuk. tekan steam 2 min.
12) tuang adunan kek keju ke dlm inner pot.
13) tutop periuk dan tekan steam 25 minit.
14) biarkan kek di dlm periuk slame 5 min. setelah kek keju suam atau sejuk baru keluarkan kek dari inner pot dan hias dg jem atau sugar powder. simpan dlm peti ais semalaman pon elok jgk. kek akan jadi lagi moist dan sedap.


nak dptkan periuk noxxa?
whatsapp kak ida 0139422111

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.