Friday, February 19, 2016

RESIPI NOXXA : KEPUNTEN


ampas klopo digawol2,
klopo digowo songko klanten;
isuk wingi sarapan ketewol,
isuk iki sarapan kepunten.

huhuu skrg ni nak nak share 1 lg masakan jawe. dah lame x makan nasik punten ni. mase kecik2 dulu mak slalu masak, biasenye buat sarapan pagi.

bahan2 (utk 8 org);
3 cwn beras (sbaek2nye beras biase)
2 cwn klape parut
1 sudu kecil garam (atau secukop rase)
9 cwn air (nisbah 1 cwn beras : 3 cwn air)

cara buat nasik punten;
1) masak beras brsame air. Tekan HP 30 min. (boleh tinggal pergi kedai atau nak tido pon boleh xde masalah).
2) bila bangun, bukak periuk, dan masukkan kelape parut yg dah dicampur sedikit garam . gaul rata2.
3) tumbok dan lenyek2kan nasik.
4) keluarkan nasik dari periuk dan masukkan ke dlm bekas, tekan2 dg daun pisang atau plastik. ratakan. mula2 mmg agak melekat, tapi bila dah nak sejuk ia jadi makin elok... tekan2 sampai rata dan padat. biarkan ia sejuk.


5) bila dah sejuk, bolehlah potong... kalau potong waktu ia masih panas nnt melekat.
6) makan dg sambal bilis.


teringin nak dptkan periuk noxxa? whatsapp kak ida di nombor 0139422111.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.