Friday, February 19, 2016

RESIPI NOXXA : TIWOL / KETIWOL


assalamualaikum... ptg ni teringin nak share makanan tradisi org jawe pulak. dulu2 susahnye lah nak buat tiwol ni. banyaaak sgt prosesnye. ubi kayu tu nak kene jemur dulu . lepas tu nak kene jadikan tepung.  skrg ni beli je tepung tiwol kat kedai, dah boleh terus masak.

bahan2nye;
1 bungkus tepung tewol
1 1/2 cawan air panas
1 biji kelapa parut
gula seukop rase

care2nye;
1) beli tepung tiwol.


2) gaul tepung tiwol dg air panas (masukkan air sedikit demi sedikit)... tapi jgn smpy terlebih air).



3) masukkan air ke dlm inner.
4) letak tungku utk mengukus.
5) masukkan tepung tadi ke dlm loyang pengukus dan letakkan ke atas tungku.
6) tutop periuk dan steam slame 7 minit.
7) keluarkan dan campurkan kelapa parut dan gula secukop rase.
8) dah siap.... hidangkan mase minum ptg fuhhh terangkat.



cobalah try... sgalenye mudah dg noxxa. teringin nak masak dg periuk canggih noxxa? bolehlah tanye2 runding2 dg kak ida 0139422111 (whatsapp).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.